10 handige Tips voor rust in je hoofd en leven
1) Bewegen.
Het verbaast je misschien dat ik deze tip op nummer 1 zet maar bewegen in de vorm van bijvoorbeeld een wandeling, heeft gelijk al een positief effect op je brein.
Het zorgt voor rust in je hoofd omdat je brein bij matige inspanning gelukshormonen aanmaakt. Deze stofjes verminderen de spanning en stress in je lichaam en geven je een rustig gevoel.
Het hoeft echt niet heel lang te zijn, kleine stukjes hebben al effect. Stofzuigen en ramen wassen zijn natuurlijke ook een vorm van bewegen, net als werken in de tuin.
Door dat te doen sla je gelijk twee vliegen in één klap. (als je het tenminste matig intensief doet!)
Dus zelfs als je moe en gestrest of juist futloos op de bank ligt kan je door te bewegen de boel weer op gang brengen. Alles is beter dan op de bank blijven hangen, zelfs ijsberen door de kamer.😉
Gelukshormonen worden ook aangemaakt als je iets doet wat je fijn vindt. Houd je bijvoorbeeld van bakken, koken, schilderen, muziek maken enz. dan kan dat je ook rust en energie geven vanwege die positieve stofjes in je lichaam.
2) Maak andermans problemen of zorgen niet tot de jouwe
Het is natuurlijk heel naar als je beste vriend een groot probleem heeft. Je kunt hem of haar hulp aanbieden maar het is niet de bedoeling dat jij er nachten van wakker ligt. Ook al ben je nog zo betrokken of begaan. Probeer om jezelf een beetje los te koppelen van de moeilijkheden van een ander.
Deze vragen kunnen je daarbij helpen: Van wie is het probleem? En wie is er verantwoordelijk voor?
3) Laat de gedachte los dat iedereen je aardig en leuk moet vinden
Wees eens eerlijk, vind je iedereen aardig? En als jij iemand niet aardig vindt, is dat dan erg?
Is het dan wel erg als iemand jou niet aardig vindt?
Als jij je steeds aanpast om aardig en leuk gevonden te worden, verlies je jezelf; je bent jezelf niet meer omdat je steeds dingen zegt of doet die soms helemaal niet bij jou passen. Dit aanpassen en pleasen kost je heel veel energie, maakt je onzeker (want dit gedrag hoort niet bij jou) en geeft je veel stress.
4) Stop te zeggen dat je zo druk bent, en dat je nergens tijd voor hebt
Alles wat je zegt en denkt ga je ook geloven. Dus blijf jij roepen dat je druk bent, dan blijf je ook druk…..
Probeer je gedachten eens de andere kant op te sturen: ”ik heb veel te doen maar ik laat mij er niet door van de wijs brengen. Ik kijk voor vandaag wat het belangrijkste is en daar richt ik mij op”.
En houdt het positief, als iemand aan je vraagt hoe het met je gaat, kan je zeggen “ik ben lekker bezig” in plaats van steeds maar te roepen druk, druk, druk.
5) Lucht je hart.
Door te praten met iemand die echt naar je luistert, kun je je gevoelens delen en je zorgen relativeren. Snap je iets niet? Pieker je ergens over? Stoor je je ergens aan? Het is helemaal niet nodig om in je eentje te lopen tobben. Vaak worden dingen een stuk duidelijker of kom je tot nieuwe inzichten als je het er met andere mensen over hebt.
6) Doe één ding tegelijk
Multitasken, overal tegelijk een beetje mee bezig zijn, klinkt misschien efficiënt, maar uiteindelijk betekent het toch vaak vooral, dat je veel dingen nét niet goed doet of niet afmaakt. Op deze manier krijgt niets je volledige aandacht, het levert je eigenlijk alleen maar energieverlies op. Door je op één taak tegelijk te focussen, hou je meer overzicht en dat geeft rust in je hoofd.
7) Deel taken op
Deel grote taken op in kleinere delen. Het geeft je overzicht en is ook veel makkelijker in te plannen. En als je iedere keer een stukje doet, waardoor je weer iets kunt afstrepen, geeft je dat veel voldoening.
Wil jij ook mijn 5 allerbeste tips voor rust in je hoofd waarmee je gelijk aan de slag kunt?
Download hieronder mijn gratis e-book.
👇🏻
8) Wees dankbaar
Er is altijd wel iets om dankbaar voor te zijn. Dat je vanochtend wakker werd in een warm bed en een dak boven je hoofd hebt. Dat het goed gaat met je ouders of kinderen. Dat er mensen zijn die van je houden. Dat je kleding hebt en niet in je onderbroek over straat moet. 😉
En kijk aan het eind van iedere dag naar wat er goed ging en naar wat je hebt gedaan. Je hebt soms het gevoel dat je de hele dag druk bent geweest met ‘niets’. Als je bewust bij stil staat bij wat er goed ging, is dat meestal veel meer dan dat je denkt. En dat geeft je een gevoel van voldoening.
9) Wees niet zo streng voor jezelf
Stel, je hebt een probleem en eigenlijk kan je er niet zoveel mee; je wordt er heel negatief van en je lontje wordt kort. Niet gezellig voor jou én niet gezellig voor jouw omgeving. Dat weet je zelf natuurlijk ook wel en daarom wordt je ook nog eens boos op jezelf. Het negatieve cirkeltje is rond, je zit vol zelfkritiek en je kunt in dit negatieve cirkeltje blijven hangen.
Stel je voor dat jouw vriend of vriendin een probleem heeft, wat zou je dan tegen hem of haar in die situatie zeggen? Zou je dan ook boos worden? Waarschijnlijk niet, de kans dat je begrip voor die ander hebt is veel groter.
*** Wat je tegen die vriend of vriendin in die situatie zou zeggen mag je ook tegen jezelf zeggen, je mag jezelf op dezelfde manier behandelen. Wees niet te streng voor jezelf. 😉
10) Neem beslissingen
Heb jij ook zoveel moeite met keuzes maken? Keuzestress kan heel vermoeiend zijn en voor veel onrust zorgen; je blijft constant denken aan de keuze die je moet maken. Deze tip kan je helpen om te relativeren.
Bedenk eens;
Hoe belangrijk is de keuze die ik nu moet maken, en hoe belangrijk zijn de mogelijke consequenties daarvan over 10 dagen? Over 10 weken? Over 10 maanden?
Je zult merken dat veel keuzes dan vanzelf al ‘minder’ belangrijk worden. En de perfecte keuze bestaat niet. Hou dit goed in je achterhoofd. Een 100% perfecte beslissing kun je gewoon nooit maken. Wees dus ook niet bang dat wat je kiest niet goed is.
Keuzes voelen vaak als definitief maar klopt dat wel? Je kunt in bijna alle gevallen bijsturen als dat nodig is en soms maak je op basis van nieuwe feiten of inzichten zelfs weer een nieuwe keuze. Dus hak die knoop gewoon door, dat gaat je heel veel rust opleveren.
Deze tips kunnen jou helpen om weer rust in je hoofd en leven te krijgen. Hele praktische tips die je gelijk kunt toepassen. Het is wél belangrijk dat je beseft dat de problemen die je nu ervaart, ergens een gevolg van zijn. Problemen ontstaan niet zomaar, er is altijd een onderliggende oorzaak. Daarom is het belangrijk dat je ook de onderliggende oorzaak aanpakt zodat je ook op de lange termijn de rust kunt vasthouden. Als het je niet duidelijk is waar jouw probleem precies vandaan komt, raad ik je aan om dit te onderzoeken zodat je niet met de kraan open aan het dweilen bent.
Ik kan je helpen om bij de oorzaak van je probleem te komen, het dáár aan te pakken, waardoor het leven een stuk lichter voor je wordt en je weer toekomt aan de dingen die écht belangrijk voor je zijn.
Stuur even een berichtje en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.
Wil jij ook nog mijn 5 beste tips voor rust in je hoofd
waarmee je gelijk aan de slag kunt.
Download hieronder mijn e-book
👇🏻
Reactie plaatsen
Reacties