activeer het zelf herstellend vermogenvan je lichaam

Met behulp van '6 domeinenmodel' van physis 

Krijg je stress door fysieke klachten, of geven fysieke klachten je stress?

Je wordt niet uitgerust wakker en je moet jezelf door de dag heen slepen. Je voelt je futloos of je hebt een kort lontje, vage pijnklachten (dan hier, dan daar) of darmproblemen, je bent vaak snotterig, of je hebt huidklachten, je wilt misschien wat afvallen en dat lukt ook niet.
s ‘Avonds plof je op de bank, er komt niets meer uit je vingers. In het weekend slaap je vaak wat langer uit, maar je knapt er niet vanop. 

Je kunt niet de leuke partner/ouder/collega zijn, die je zo graag zou willen zijn.

'Je voelt je 80 maar dat ben je nog lang niet'

We hebben allemaal wel eens een dag wat minder energie of dat we een nacht niet zo goed slapen. Maar wanneer je steeds vaker dagen ervaart dat je jezelf vooruit moet slepen, of al moe wordt van de gedachte dat je in actie moet komen, is het echt tijd om hier wat aan te doen.

De oorzaak voor deze klachten ligt hier; 

het zelfherstellend vermogen van jouw lichaam werkt niet goed voor jou 

90% van de Nederlanders ademt verkeerd. Alle processen die in je lichaam plaatsvinden, zijn afhankelijk van hoe je ademt. De gevolgen van een verkeerde ademhaling zijn daarom heel groot. Bij een verkeerde ademhaling activeer je ook nog eens onbewust je stress systeem; je kunt je dan heel gestrest voelen, terwijl je eigenlijk geen stress hebt.

Het zelfherstellend vermogen van jouw lichaam werkt niet goed voor je. Hierdoor kunnen allerlei processen niet goed uitgevoerd worden. Je krijgt met klachten te maken zoals vermoeidheid, slapeloosheid, piekeren, pijnklachten en heel veel meer. Soms gaat het even wat beter maar de klachten komen altijd weer terug.

De basis voor 100% vitaliteit is dat je lichaam in balans is. Dat noemen we ook wel je Set-Point.

Jouw Set-Point, het punt dat hormonale functies, ontstekingsgevoeligheid,
gewicht, energieniveau en nog veel meer in balans zijn 

Het zelfherstellend vermogen van je lichaam werkt dan optimaal. Er is een goede energieverdeling en alle biologische en psychologische processen worden goed uitgevoerd. Je voelt je goed en zit lekker in je vel, je hebt veel energie en geen pijnklachten. Dit werkt bij iedereen zo, ook als je een bepaalde ziekte of diagnose hebt. Er is altijd winst te behalen als je bij je Set-Point komt.

Slaap, stress, ademhaling, immuunsysteem, voeding, bewegen 

Er zijn 6 domeinen die jouw Set-Point beïnvloeden. Hoe beter elk domein in balans is, hoe beter jouw lichaam functioneert. De domeinen zijn: Slaap, stress, bewegen, immuunsysteem, voeding en ademhaling. Hoe meer deze domeinen uit balans zijn, hoe meer klachten je krijgt.

Verbeter en activeer het zelfherstellend vermogen van jouw lichaam

Loop jij al (jaren)lang tegen bepaalde mentale en/of fysieke klachten aan? Ik kan jou helpen met behulp van de unieke aanpak van ‘Het Physis 6 domeinen model’ om het zelfherstellend vermogen van jouw lichaam te verbeteren en activeren.
Je mag eerst een uitgebreide vragenlijst invullen. Hierbij worden de complete 6 domeinen gecheckt. Deze domeinen hebben onderling allemaal connectie met elkaar. We onderzoeken welk domein het meeste uit balans is en kijken samen hoe je die kunt herstellen. Het mooie is, dat wanneer je 1 domein verbetert, dit ook doorwerkt in de rest van de domeinen. Dit gebeurt gelijk waardoor je ook snel verandering zult merken.😊

Wat merk je als een domein niet in balans is?

Hieronder lees je hoe je kunt herkennen als een domein niet goed functioneert. We lopen ze alle 6 even langs.

Stress

Dit domein is bij de meeste mensen niet in balans. We ervaren veel stress en maken ons daar ook heel druk over; We willen er het liefst ver vandaan blijven maar er valt niet altijd aan te ontkomen. Het ‘hoort’ bij ons leven.

Beantwoord de volgende vragen om te kijken hoe je scoort op het domein stress.

  1. Ben je vaak gehaast?
  2. Vind je het moeilijk om te ontspannen?
  3. ‘Moet’ je veel van jezelf?
  4. Neem je nooit bewust tijd om te ontspannen?
  5. Ben je snel geïrriteerd?
  6. Vind je het moeilijk om ergens 100% aandacht aan te geven?

Als je op deze antwoorden meerdere keren ja hebt beantwoord, is het domein stress niet in balans. Je kunt vandaag al beginnen om meer in balans te komen. Een hele eenvoudige tip (die in de praktijk voor velen moeilijk blijkt te zijn); Ga vaker NIETS doen. Echt even helemaal niets. Dit is goed voor je lichaam. Want als je te weinig ontspant raken alle domeinen van slag en wordt de kans op problemen steeds groter.

Slaap

Als je slaap niet goed is, is je herstelvermogen ook niet goed. Hierdoor is de kans groter dat je meer blessures en ziektes kan ontwikkelen.
Hoe weet je of je slaap goed is? Loop de volgende checklist na om te kijken hoe goed het domein slaap bij jou scoort.

  1. Slaap je binnen 15 minuten in?
  2. Word je minder als 2 keer wakker per nacht?
  3. Slaap je tussen de 7-9 uur?
  4. Word je uitgerust wakker ‘s ochtends?
  5. Sta je in de ochtend soepel op?

Heb je op bovenstaande vragen meerdere keren nee geantwoord? Dan is jouw slaapkwaliteit niet optimaal. Hierdoor kan je een kettingreactie veroorzaken op de andere domeinen en fysieke klachten ontwikkelen zoals pijnklachten, weinig energie, snel geïrriteerd, veel zelfkritiek, moeilijk kunnen focussen, moeilijk afvallen etc.

Het immuunsysteem

Wanneer weet je dat het domein immuunsysteem niet goed functioneert? Beantwoord de volgende vragen.

  1. Ben je vaak snotterig in de winter?
  2. Heb je huidproblemen en wordt dit erger in tijden van stress?
  3. Heb je vaak een opgeblazen gevoel?
  4. Heb je vaak maagklachten?
  5. Heb je vaak bloedend tandvlees?

Heb je meerdere vragen met ja beantwoord? Dat is dit domein niet in balans. Als je problemen hebt met je immuunsysteem ben je vaak futloos en heb je weinig energie en zin om iets te ondernemen.

30% van onze beschikbare energie wordt verbruikt door het immuunsysteem, 30% door het brein en de overige 40% gebruik je om te leven, werken, studeren en alles wat je door de dag heen doet. Als je immuunsysteem niet in balans is, verbruikt het meer dan de bedoelde 30%. Er blijft dus minder energie over voor de dagelijkse activiteiten…..

Voeding

Jouw eetpatroon bepaalt welke voedingsstoffen je binnen krijgt. Het bepaalt dus ook HOE je lichaam werkt. Beantwoord de volgende vragen om te kijken hoe sterk dit domein bij jou scoort.

  1. Eet je veel bewerkte voeding (voeding wat niet in de natuur groeit)?
  2. Heb je meer dan 5 eetmomenten (3 maaltijden + tussendoortjes) per dag?
  3. Drink je frisdrank (meer dan een halve liter per dag)?
  4. Ervaar je vaak een dip nadat je iets hebt gegeten (after dinner dip)?
  5. Heb je vaak last van je buik?

Als je je voeding niet op orde hebt, ga je dat gelijk vernemen aan je energieniveau en op het gebied van pijnklachten. Het domein voeding is sterk verbonden aan het domein immuunsysteem. Deze gaan bijna hand in hand samen.

Als je niet voldoende goede vetten en eiwitten binnenkrijgt, kan dit ook mentale klachten geven. Dit wordt vaak over het hoofd gezien.

Bewegen

Bewegen en sporten is niet hetzelfde. Onder bewegen versta ik alle lichamelijke activiteiten. Stofzuigen, was ophangen, in de tuin werken, en sporten, vallen allemaal onder bewegen. Allemaal belangrijk voor een goede balans in dit domein. Weinig bewegen kan leiden tot gewichtstoename, slechte slaap kwaliteit en slecht humeur. Beantwoord de volgende vragen om je score te bepalen.

  1. Beweeg je elke dag voldoende en afwisselend?
  2. Beweeg je elke dag minimaal 30 minuten buiten?
  3. Sport je iedere week?
  4. Lukt het je om elke 20 minuten even kort te bewegen?

 Als je bij deze vragen meerdere keren nee hebt beantwoord is dit domein niet goed. Zorg dat je op alle vragen JA kunt beantwoorden.

Ademhaling

Het domein ademhaling wordt vaak getriggerd door andere domeinen en het meeste door stress. Dit kan ook andersom! Doordat je op een verkeerde manier gaat ademen kan dat ook stress geven. Beantwoord de volgende vragen om te kijken hoe je op dit domein scoort.

  1. Ben je wel eens hees?
  2. Adem je snel en kort?
  3. Beweegt je borst als je ademhaalt?
  4. Hoest en/of kuch je vaak?
  5. Houd je vaak je buik in?

Heb je deze vragen meer dan 1 keer met ja beantwoord? Dan is het domein ademhaling niet in balans. Als je bij dit domein slecht scoort kan dat heel veel onbegrepen pijnklachten veroorzaken. Vooral schouder/nek regio maar ook bekkenbodem problemen. Onderschat dit domein niet.

Het leek stress, het bleek een ademhalingsprobleem

We kijken nog even naar ‘Rick’ 35 jaar. Hij kon moeilijk slapen, was altijd moe, piekerde veel, angstig en stressgevoelig en was vaak somber. Verder had hij regelmatig een druk op zijn borst, kortademig en had last van PHPD: pijntje hier, pijntje daar. Als je deze klachten zo bekijkt, denk je al snel aan stress/burnoutklachten. Rick heeft daarom ook verschillende jaren gesprekken met psychologen gehad en diverse trajecten gevolgd. Maar wat denk je? Nadat het helemaal uitgezocht was, bleek de oorzaak van Rick’s problemen in het domein ademhaling te liggen.

 

Doordat dit niet in balans was, en dit ook doorwerkt in de andere domeinen, kwamen er steeds meer klachten bij. Het gevolg was dat de domeinen immuunsysteem, stress en slaap ook uit balans waren. Dat de gesprekken met de psycholoog niet het gewenste resultaat bracht (wel verlichting, maar de klachten kwamen steeds weer terug, soms in een iets andere vorm) is dus heel goed te verklaren.

Rick heeft het zelfherstellend vermogen van zijn lichaam geactiveerd en als eerste het domein ademhaling weer in balans gebracht. Daarna hebben we de rest geoptimaliseerd. Hier waren in totaal 4 sessies voor nodig en nu behoren de klachten van Rick tot verleden tijd. 

Dicht(er) bij je Set-Point komen, maakt dat:

  • je beter gaat slapen
  • je minder stress ervaart
  • je meer energie hebt
  • darmklachten en huidklachten verminderen/verdwijnen
  • je betere sportprestaties kunt leveren
  • (chronische) pijnklachten verminderen/verdwijnen
  • rug, nek en hoofdpijnklachten verminderen/verdwijnen
  • je weer kunt afvallen
  • en nog veel meer….

Ik bied je een complete en veilige aanpak; er zijn weinig coaches en therapeuten

die met deze unieke samenstelling van methodes en technieken werken

waarmee je zowel de mentale als de fysieke problemen kunt oplossen.