Mijn beste tips voor het omgaan met Long covid, vermoeidheid en pijn.
“Als ik mijn haren wil wassen moet ik op het vloertje van de douche gaan zitten omdat dit me niet lukt als ik sta”.
Zo, dit zinnetje kwam bij mij binnen…..
In een uitzending van EenVandaag ging het over Long Covid klachten. Een mevrouw vertelde haar verhaal, specifiek over haar vermoeidheid en gaf een paar concrete voorbeelden.
Strijd tegen de pijn en vermoeidheid
In gedachten ging ik jaren terug. Wat was het een getob;
ik moest ook op het vloertje van de douche zitten. Aan elke activiteit die ik wilde doen ging veel denkwerk vooraf. Ik
had namelijk weinig energie en moest daar dus effectief mee omgaan.
* Hoe kan ik dit doen zodat het mij de minste pijn en moeite kost?
* Wat is het gevolg als ik dit doe, wat kan er dan nog wel en wat niet?
Dat waren vragen waarin ik in mijn hoofd de hele dag mee bezig was. Het ging vaak om activiteiten als aardappels schillen, vlees braden, een was draaien (de was moest in én uit de wasmachine, daar had ik vaak de kracht niet voor) en een boodschapje bij de supermarkt koste mij een dagdeel aan energie. Dan kon ik daarnaast niets meer doen.
Het was iedere dag weer een strijd om de dag door te komen. Ik heb wat af gepiekerd en het heeft jaren geduurd. Wat zou mijn leven er anders uitgezien hebben als ik toen de kennis had die ik nu heb. Nu weet ik wat piekeren met mijn brein doet en dat de weinig beschikbare energie daardoor heel makkelijk weglekt. Piekeren is een echte 'energievreter'.
positieve en negatieve gedachten maken het verschil
Ons brein is op veiligheid gefocust en wil voor gevaar beschermen. Hoe meer gevaren er zijn, hoe harder het brein zijn best doet om je te beschermen. Het alarmsysteem, dat bestaat uit je brein en autonome zenuwstelsel, staat dan op scherp. Alle signalen die op onveiligheid wijzen worden sterk uitvergroot doorgegeven. Ook denkbeeldige gevaren in je hoofd.
Signalen van gevaar in je hoofd kunnen gedachten zijn als;
Ik moet mijn kind van school halen, maar HOE?
Als de pijn nu niet overgaat kan ik niet….
Ik móet vannacht goed slapen, anders red ik het niet
Ik moet me nu rustig houden zodat ik vanavond misschien naar die verjaardag kan, wat ik zo graag wil…
Ik weet nu al dat ik dan morgen de hele dag uitgeteld op de bank lig
Wie zorgt er dan voor de kinderen?
Die zullen het trouwens ook niet leuk vinden als ik de hele dag op de bank lig
Misschien kan ik toch maar beter thuisblijven
Gaat dit ooit nog over?
Ik ben zó moe en moet nog zoveel doen; ik red het niet meer
Ik heb vandaag zoveel pijn, hoe krijg ik toch ooit het eten op tafel
Door verschillende oorzaken had ik veel pijn en weinig energie. Nu is het zo dat er iedere dag al 30 % van onze beschikbare energie door de hersenen wordt verbruikt. De rest van de energie blijft over voor andere processen in het lichaam. Als je dus veel piekert, (piekeren is gevaar voor je brein) wordt er nóg meer energie door de hersenen verbruikt. Daardoor blijft er minder over voor de andere processen in je lichaam. En de dingen die je zo graag wilt doen. Piekeren is een groot energielek, je kunt je energie beter anders gebruiken.
Long Covid: energie besparen en pijn verminderen
Ik weet nu hoe het ‘werkt’ in mijn hoofd. Doordat ik nu rust in mijn hoofd heb, heb ik veel meer invloed op mijn vermoeidheid en pijnklachten.
Ook als je last hebt van slaapproblemen, Long Covid, stress of burn-out klachten, HSP, angsten, trauma’s e.d. kan jij leren om daar invloed op te hebben. Deze klachten hebben ook allemaal te maken met ons alarmsysteem. Het is heel belangrijk welke signalen we aan ons brein geven en hoe we de informatie in ons hoofd opslaan.
Wat doe ik nu anders waardoor mijn energie niet weglekt?
Ik heb nu een ‘UITknop’ voor mijn piekergedachten. Als ik veel informatie in mijn hoofd heb of pieker waardoor mijn hoofd volloopt, kan ik nu mijn gedachten op ‘UIT’ zetten. Daardoor heb ik gelijk meer rust in mijn hoofd. Dat is de snelle oplossing en de rust in mijn hoofd werkt ook door in mijn lichaam. Ik wil natuurlijk ook heel graag dat die rust ook voor de lange termijn werkt.
Ik weet nu hoe destijds mijn brein en zenuwstelsel op piekergedachten, onveilige gedachten dus, reageerden. Het alarmsysteem werd continue en onnodig geactiveerd waardoor er bakken energie weglekte. Met ‘veilige gedachten’ kan ik nu in de rust&herstel modus komen. Veilige gedachten zijn niet perse positieve gedachten maar gedachten die het brein geruststellen.
Je kunt het ook wel vergelijken met een accu aan de lader. In plaats van dat de accu leegloopt wordt hij weer opgeladen. Of dat opladen altijd snel genoeg naar mijn zin gaat, is weer een ander verhaal. 😉
Met mijn gedachten heb ik ook invloed op de pijn. Als ik door piekeren het alarmsysteem steeds activeer, worden er door het brein ook echt meer pijn- en vermoeidheidsprikkels aangemaakt. Dat wil ik liever niet dus zorg ik er nu voor dat ik ook met die prikkels in de rust&herstel modus kom.
Nu kan ik gelukkig wel staan onder de douche 😊en daarna nog heel veel andere activiteiten doen. Ik hoef niet alles te plannen, het leven voelt zoveel lichter en makkelijker.
Heb ik nu iedere dag 100 % energie en geen pijn door niet meer te piekeren? Nee, helaas niet. Er zijn nog altijd verschillende lichamelijke oorzaken en processen in mijn lichaam die nog niet goed verlopen. Long Covid mag/moet ik helaas toevoegen aan de klachten die ik al jaren heb.
Het grote verschil is dat ik nu invloed heb op hele grote energielekken. Er zijn natuurlijk meerdere manieren om de rust&herstel modus te activeren, die bespreek ik een andere keer. Voor nu houden we het bij de veilige gedachten omdat dit zo makkelijk toe te passen is en je veel oplevert. Zo blijft er meer energie over voor de dingen die ik belangrijk vind en graag doe.
Wat ik het liefste doe?
Ervoor zorgen dat het wiel niet iedere keer opnieuw moet worden uitgevonden; het is mijn missie dat iedereen weet hoe het werkt in zijn/haar hoofd en daardoor invloed heeft op zijn/haar klachten. Dat bespaart je bergen energie die je dan kunt besteden aan de dingen waar je nu helemaal niet meer aan toe komt.
Mijn belangrijkste tips om beter met pijn en vermoeidheid om te gaan
1) Maak een uitknop voor je piekergedachten zodat je in plaats van in de stressmodus weer in de rust&herstel modus komt. Daardoor kan je accu weer opladen. Lees hier de informatie over de UITknop
2) Bekijk het gratis webinar; je krijgt daardoor inzicht in hoe het werkt in je hoofd en lichaam waardoor je meer invloed op je klachten krijgt. Aan het einde van het webinar vertel ik je ook over de online training. Vind je dat interessant (ik verklap je vast dat het héél interessant is😉) kijk dan lekker verder. Als dat jou niet aanspreekt, kan je stoppen met kijken; je hebt dan wél de inzichten gekregen die jou helpen.
En dat is mijn missie 😊
Ik was ooit een piekerexpert, als ik dit kan veranderen, kan jij het ook.
Zeker weten!
Meer weten? Stuur even een berichtje en dan kijken we samen wat mijn coaching voor jou kan veranderen. En ik verzeker je; er is veel meer mogelijk dan je nu denkt!
Lees ook dit blog; Volg je eigen hoofd en maak gebruik van het zelf herstellend vermogen van je lichaam.
Reactie plaatsen
Reacties